10. 3. 2016

Zelení na desítkách radnic, veřejných a soukromých místech i letos vyvěsí tibetské vlajky, jakožto symbol solidarity s tibetským lidem. Vlajku vyvěsí také zelení senátoři a zavlaje i u turistické chaty na vrcholu Milešovky, kde ji vyvěsí člen předsednictva SZ Daniel Pitek. Na některých místech bude vlajka vlát až do příjezdu čínského prezidenta, který má ČR navštívit na konci března. Strana zelených (SZ) se tak již tradičně připojuje k celosvětové akci, jejímž cílem je upozornit na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.

V souvislosti s Dnem Tibetu je podle Strany zelených nanejvýš aktuální upozornit na porušování kulturních a politických práv Tibeťanu a Tibeťanek – a také na lidská práva dalších lidí pod vládou pekingského režimu, ať už se jedná o další menšiny, nebo o etnické Číňany v čínském vnitrozemí. Nesmíme ignorovat ani práva lidí, na které si pekingští komunisté dělají nároky: zejména na již tři dekády demokratickou a nezávisle spravovanou republiku na Tchaj-wanu.

Je důležité v této souvislosti připomenout, že jen před pár týdny podivná koalice ANO-ČSSD-KSČM-ODS na pražském zastupitelstvu odhlasovala absurdní smlouvu s Pekingem, která na jednu stranu mlčí k tématu lidských práv v Číně či Tibetu, na druhou stranu ovšem nesmyslně a zcela zbytečně popírá faktickou tchajwanskou nezávislost. V Den Tibetu bychom měli zdůraznit, že ostudný výprodej základních hodnot polistopadové české zahraniční politiky musí skončit,” říká místopředseda SZ Petr Kutílek.

“Místo rovnocenné dohody mezi dvěma městy se Praha ukázala jako servilní podlézač zájmům Číny. Možná právě nyní se začíná definitivně hroutit tenká hranice, kdy začne vyhrávat globální kapitál nad lidskými právy a malé státy se díky politickým podlézačům začnou ohýbat či přímo padat před velkými jako domino,” uvádí Ondřej Mirovský (SZ), pražský zastupitel a místostarosta Prahy 7, která nechá vyvěšenou vlajku až do příjezdu čínského prezidenta na konci března.

Vlajka Tibetu bude vlát na desítkách radnic, kde mají zelení své zástupce. V opavské kavárně AlterNativa jsou také po celý březen k vidění fotografie bývalé místopředsedkyně SZ Pavly Brady z Lhasy a okolí.

Vyvěšením vlajky 10. března se i veřejnost každoročně může připojit k připomínce začátku násilně potlačeného Tibetského národního povstání v roce 1959. Během něho Čína připravila o život desítky tisíc většinou neozbrojených Tibeťanů, kteří se marně pokusili obnovit nezávislost Tibetu ztracenou o deset let dříve.

Jenda Žáček
tiskový mluvčí Strany zelených