28. 12. 2015

V tomto roce jsme ideály Strany zelených naplňovali soustředěním se na několik zásadních témat, která se buď přímo týkala kvality života v Plzni, nebo měla širší společenský dopad (lidská práva).

Průtah Plzní

Celý rok nás provázelo téma nového územního plánu Plzně, v rámci něhož je mj. navržen problematický průtah Plzní. Sesbírali jsme 225 podpisů občanek a občanů Plzně pod námitku proti územnímu plánu, kterou jsme v listopadu podali na veřejném projednání. O podané námitce musí zastupitelstvo zvlášť rozhodnout a svoje rozhodnutí odůvodnit. Pokud budeme mít pocit, že odůvodnění není korektní nebo není v souladu se zákonem, podáme proti územnímu plánu žalobu. Předpokládá se, že územní plán bude plzeňské zastupitelstvo schvalovat v červnu příštího roku.

Limity jsme my

Zorganizovali jsme dva happeningy na podporu Horního Jiřetína a dalších severočeských obcí v jejich boji za zachování územních limitů těžby hnědého uhlí. Plzeň se tak přidala k dvacítce dalších měst, která formou různých happeningů protestovala proti prolomení těžebních limitů.

Malování pro Tibet

Oslovili jsme radnice městských obvodů, zda se 10. března připojí k akci Vlajka pro Tibet, tj. každoroční mezinárodní kampani, jejímž cílem je poukázat na porušování lidských práv v Tibetu formou vyvěšení tibetské vlajky. Sami jsme uspořádali malování tibetských vlajek v městských sadech a upozorňovali tak na přetrvávající porušování lidských práv.

Setkání zelené re:vize

V uplynulém roce probíhaly ve Straně zelených intenzivní diskuse o nové formulaci programových východisek a hodnot SZ. Na činnosti programové platformy Zelená re:vize se aktivně podíleli i členové plzeňských zelených a v květnu se v Plzni konalo jedno z jejích diskusních setkání. Více o re:vizi na: http://www.zelenarevize.cz/

Ukliďme Plzeň

Uspořádali jsme dvě úklidové akce, v rámci nichž jsme zlikvidovali několik černých skládek a shromáždili více než 100 pytlů směsného odpadu. První úklid proběhl na jaře v centru města, druhý pak na podzim na Slovanech.

Děkujeme všem příznivcům za pomoc a účast na akcích a za přízeň v roce 2015 a těšíme se na spolupráci v roce následujícím.