20. 4. 2015

V sobotu 18. 4. 2015 proběhla v Plzni, na břehu řeky Mže a na loukách poblíž oblíbené pěší a cyklistické stezky, tzv. Kilometrovky úklidová akce, kterou pod záštitou Ukliďme Česko zorganizovala plzeňská Strana zelených. Zelení a dobrovolníci přihlášení přes portál Ukliďme Česko sesbírali kolem 80 pytlů směsného odpadu.

„Zájem o úklid nás překvapil. Během dne pomohlo s úklidem kolem 20 dobrovolníků. Díky nim jsme dokázali uklidit 2 černé skládky a vyčistit rozsáhlé travnaté plochy,“ říká Lukáš Bellada, organizátor úklidu a člen Strany zelených v Plzni.

Sběrači během dne sesbírali velký objem drobného směsného odpadu, ale také překvapivé množství plastových lahví nebo některé značně velké předměty: několik vyhozených postelí, matrací, koberce, nákupní košík, ale třeba i záchodovou mísu. Pytle i všechen ostatní odpad shromáždili dobrovolníci na určeném místě, ze kterého budou odvezeny na skládku.

„Na odvozu odpadu jsme se domluvili s úřadem městské části Plzeň 1, na jejímž území jsme odpad uklízeli. Vyšli nám se vším vstříc,“ pochvaluje si Jitka Kylišová, také organizátorka úklidu a členka Strany zelených v Plzni. Lochotínské louky patří k nejcennějším rekreačním plochám na území prvního městského obvodu, i proto padla volba na ně. Zároveň tak bylo možné, aby organizátoři úklid spojili i s piknikem a následně posezením v přilehlé kavárně.

„Sešlo se spousty zajímavých lidí, kteří dohromady udělali kus viditelné práce. Na jednu stranu je smutné vidět, jak se někteří lidé chovají k prostředí, ve kterém žijeme, na druhou stranu je úžasné, že se pořád najde dost lidí, kterým prostě není lhostejné, jak to v jejich okolí vypadá. Už teď je jasné, že úklid budeme chtít v budoucnu zase zopakovat,“ říká Lucie Hemrová, předsedkyně Strany zelených v Plzni.

Kontakty:
Lukáš Bellada
člen SZ v Plzni, organizátor úklidu v Plzni
e-mail: l.bellada@gmail.com

Jitka Kylišová
členka SZ v Plzni, organizátorka úklidu v Plzni
tel.:+420 736 604 069
e-mail: jitkakylisova@gmail.com

Lucie Hemrová
předsedkyně SZ v Plzni
e-mail: lucie.hemrova@gmail.com

web: http://plzen.zeleni.cz/