24. 6. 2014

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes vydal rozhodutní, kterým vyhověl stížnosti Strany zelených a dalších stěžovatelů a podá návrh Ústavnímu soudu na zrušení pětiprocentní hranice pro vstup do europarlamentu. Tato hranice podle senátu NSS, kteřý se sešel pod předsednictvím Jana Passera, omezuje přístup občanů k voleným funkcím za rovných podmínek. Podle předsedy soudu jsou možnosti, jak může Ústavní soud nyní rozhodnout, široké. „Má širší manévrovací prostor z hlediska časových účinků svého rozhodnutí,“ řekl Passer. Pětiprocentní hranici ÚS může zrušit jen pro budoucnost, nikoli zpětně. Správní soud nyní řízení přeruší a počká na verdikt ústavních soudců. Tiskovou zprávu NSS si můžete přečíst zde. Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených, výrok soudu komentovala slovy:  „Oceňujeme, že se Nejvyšší správní soud ztotožnil s naší argumentací a obrátil se na Ústavní soud s žádostí o zrušení 5% hranice pro vstup do europarlamentu. Před Ústavním soudem teď stojí nesmírně důležitý úkol. Musí pečlivě uvážit, zda není porušováno jedno z nejdůležitějších politických práv občanů – rovné volební právo. Výsledky voleb do europarlamentu totiž jasně ukázaly, že hlas některých voličů měl větší váhu než hlas jiných. Zatímco na jeden mandát europoslance stačilo 50 tisíc hlasů lidoveckých voličů, zeleným nestačilo ke zvolení ani 57 tisíc hlasů a Pirátům dokonce ani 72 tisíc. Věříme, že díky rozhodnutí Ústavního soudu bude možné možné volit spravedlivěji“.